Verjaardagstaart

Jarig!

Verjaardagstaart Bestellen

Veel Nederlanders hebben de gewoonte om verjaardagen te vieren met taart, het liefst een echte verjaardagstaart. Dus trakteren we op onze verjaardag taart op school, op het werk, bij vrienden of thuis. Vroeger bakten we vooral zelf. Dat deden onze moeders of oma’s en soms onze vaders of opa’s. Daarna werd het steeds gewoner om onze verjaardagstaart ergens op te halen. Als je meer te besteden had ging je naar de banketbakker, anders naar een bakker, een bakkersketen of een warenhuis, zoals de Hema. Ook in de supermarkten werd het taartenaanbod steeds groter en beter. De laatste tijd zie je in supermarkten en warenhuizen steeds meer bakmix soorten voor taart. Dat past bij de trend om weer meer zelf te bakken, maar dan wat sneller en minder ingewikkeld. De traditie om een verjaardagstaart te serveren aan de jarige job kennen we in west-europa sinds midden 19e eeuw.

verjaardagstaart bestellen

Jarig? Kies voor een verjaardagstaart!

Jarig?

Rond, versierd met slagroom

Een echte verjaardagstaart is meestal groot, gekleurd, versierd en met slagroom. Kinderen en soms ook volwassenen krijgen een verjaardagstaart met kaarsjes. Als het goed is wordt er met het kopen of bakken van een verjaardagstaart rekening gehouden met de wensen van de jarige. Dus liever geen slagroomtaart voor iemand die niet van slagroom houdt of geen zuivel wil of aan de lijn doet. En eet iemand glutenvrij, dan kies of bak je glutenvrij gebak. Zo zijn er ook mensen die een hekel hebben aan fruit, neem dan geen fruitvlaai. En misschien heeft jouw jarige wel een afkeer van te zoet, dan is schuimgebak geen goede keus. Verder is er in Nederland best veel keus in verjaardagstaart. Traditionele taarten zijn appeltaart, slagroomtaart, hazelnootschuimgebak, mokkataart of monchoutaart. Latere aanvullingen zijn Limburgse vlaaien en chocoladetaart. Inmiddels kan je ook bijna overal de Amerikaanse cheesecake of carrotcake krijgen.

Online verjaardagstaart bakkers

Naast de bakkersketens, warenhuizen en supers zijn er ook online bakkerszaken en taartenmakers die verjaardagstaart leveren. Zij werken op bestelling en alleen online. Daarna bezorgen ze de taart bij jou thuis, op een afgesproken moment. In deze categorie zitten veel culinaire zelfstandigen. Het is de moeite waard om dit eens te bekijken, als je eens wat anders wilt. Of als je bent uitgekeken op het Hema of AH aanbod. Bovendien ondersteun je er misschien een leuke starter mee.

Het is daarbij wel zo praktisch om te checken op de locatie. Als je een verse taart wilt en op tijd, dan zal je een bakker moeten nemen die niet te ver weg woont. Waarschijnlijk zullen de meeste bakkers vanwege de kosten en de efficiency alleen lokaal willen bezorgen. Hier heb je met taartenwinkel.nl geen last van. Deze online taarten aanbieder bezorgt op elk adres in Nederland en België. De startende thuisbakkers bieden vaker iets origineels aan dan de ketens. Verder heb je vaker de mogelijkheid om te vragen naar suikervrij of glutenvrij gebak of iets anders in overleg.

De banketbakker blijft een goede keus

Een goede plek om verjaardagstaart te kopen zijn individuele banketbakkers. Zij bakken (meestal) zelf en bieden verjaardagstaart aan in hun eigen winkel. Van oudsher ging je naar de banketbakker om taart te kopen als je zelf niet kon of wilde bakken, zeker buiten de grote steden. Bij de banketbakker kan je de betere, ambachtelijke en meer ingewikkelde verjaardagstaarten kopen. Banketbakkers hebben daarin ook vaak eigen specialisaties of voorkeuren. Daarom is het verstandig om vooraf even een winkel te bezoeken om te kijken naar het assortiment en ook om vooraf te bestellen. Banketbakkers zijn soms wat traditioneel in hun aanbod, maar leveren vaak wel goede kwaliteit. Traditionele taarten zoals slagroomtaart, appeltaart, mokkagebak, schuimgebak, aardbeientaart of kleinere gebakjes zal je daar vaak zien. Een nadeel van sommige banketbakkers is de relatief hoge prijs van taart en gebak. Maar het verschilt erg per banketbakker en per plaats.

Laat een taart bezorgen!

Winkelaanbod verjaardagstaart

Mocht jij ook geen thuisbakker van verjaardagstaart zijn, dan zijn er genoeg winkels waar je taarten kunt kopen. Bekende ketens zijn Hema, Bijenkorf, Bakker Bart naast supers zoals Marqt, Ekoplaza, Jumbo of AH. Behalve in de winkelfilialen zijn de meeste taarten van deze ketens ook online te bestellen. Je kunt de gekozen verjaardagstaart dan een paar dagen later in een afgesproken filiaal afhalen. Houd rekening met een tijd van 2 of 3 dagen voor het bereiden en afleveren. Verder moet je weten dat niet alle Hema winkels een gebakafdeling hebben. Dat heeft soms te maken met lokale afspraken met concurrerende bakkerswinkels in de buurt. Verder zal er in een kleine AH of Jumbo of andere supermarktvestiging minder keus zijn dan in een grote.

Zelf bakken en inspiratie opdoen

Als je besluit om zelf een verjaardagstaart te bakken kan je eenvoudiger rekening houden met dieetwensen en voorkeuren. Je kunt bij gewone en biologische supermarkten zeer veel bakmixen en meelsoorten krijgen waarmee je kunt bakken. Verder bieden deze winkels ook extra smaakmakers en garneringen aan zoals kookchocolade, cacao, vanillestokjes en -suiker en taartversierings producten. Er is dus genoeg te krijgen, voor beginnende en meer gevorderde taartenbakkers. Naast kookboeken zijn er veel culinaire websites te vinden en ook smartphone apps met recepten voor een verjaardagstaart naar jouw keuze. Ook kookprogramma’s van bijvoorbeeld de BBC of Nederlandse zenders kunnen een bron van inspiratie zijn. Het zijn ook deze kookprogramma’s die het bakken van taarten enorm hebben gestimuleerd. Maar misschien ben je een van de velen die graag kijkt en recepten leest maar nooit aan bakken zal beginnen.

Gewone en speciale bakkers

Bakkerswinkels zijn wat minder chique in hun aanbod van taarten en verjaardagstaarten. Maar je hebt wel wat meer kans op een moderner en flexibeler aanbod. Gewone bakkers zijn weer populairder geworden en er is de laatste jaren veel meer aandacht voor goed gebakken brood en patisserie. In de grote steden zijn meer biologische bakkers gekomen die goede kwaliteit leveren en sommige bakkers van dit type zijn ook ketens geworden. Voor vlaaien heb je de Limburgse vlaaienbakkersketens zoals Multivlaai. Multivlaai en andere vlaaienbakkersketens verkopen veel verschillende Limburgse vlaai in vrijwel heel Nederland. Tegenwoordig zijn er in Nederland ook een paar echte Franse bakkerswinkels waar je Franse fruittaartjes en andere patisserie kunt krijgen. Een Franse bakker vind je in Amsterdam, Amstelveen en in Haarlem. In de rest van Nederland zijn er wel Frans getinte croissanteries. De keus in Franse verjaardagstaart(jes) is daar wel een stuk beperkter dan bij de echte Franse bakker.

Bestel nu een verjaardstaart